Image-empty-state.png

Ida Enstedt

Image-empty-state.png

Akryl

Ida Enstedt är 29 år och bor i Stockholm, Huddinge. Skapandet har alltid varit en stor del av hennes liv och nu är det ett måste för att hon ska må bra. Ida gick bild och form i gymnasiet, där tog skapandet fart på riktigt. 2010 fick hon Nacka Ung Kultur stipendiet efter att ha utvecklat mössor med reflex i, någonstans där tändes en gnista. Ida började drömma om ett framtida företag där hennes skapande skulle få synas för allmänheten.

Idas egna ord:
"Som alltid i livet så kommer saker emellan och min psykiska ohälsa kom smygandes för att snabbt ta över hela mig. För några år sedan fick jag diagnosen Bipolär sjukdom och lite senare även adhd, en förklaring och ett hårt slag i magen. Det enda som egentligen fick mig att släppa tankarna var målandet. Så jag började måla varje dag som terapi. Jag visade sällan upp mina skapelser men när jag väl gjorde det fick jag höra att mina känslor lös igenom. För mig var det världens finaste komplimang. Jag började så småningom använda min konst för att öppna upp samtal kring psykisk ohälsa"

I oktober 2020 skapade hon ett offentligt instagramkonto där syftet var att samla bilder på sitt skapande. Det tog inte många veckor innan hon ändå lyfte psykisk ohälsa, något som visade sig vara väldigt uppskattat. I takt med att hon öppnade upp sig själv växte både hennes konto och intresset för sin konst. Det är tack vare hennes instagram hon har fått lära känna många nya personer och hon är stolt över att hon vågade berätta om sånt man kanske inte alltid vill prata om.

"Nu är jag redo att gå framåt, bära med mig mina erfarenheter och sikta på ett liv bortom rädsla. Jag vet hur jag överlever ångest, nu är mitt mål att våga leva mina drömmar"

"Skapandet är min fristad där jag hanterar och bearbetar känslor och tankar jag inte alltid kan beskriva med ord, jag vill att mina målningar ska kännas och beröra. Att man genom att titta på tavlorna ska få energi, glädje och tröst oavsett vart i livet man befinner sig"